WODC, themanummer witwassen. ‘De offshore vennootschap’

Vendetta mask

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

‘De offshore vennootschap.

Het ideale verhullingsinstrument voor de witwasser?’

[/vc_column_text]

[vc_column_text]Themanummer Witwassen Justitiële Verkenningen
Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het Ministerie van Veiligheid en Justitie

Voor het themanummer Witwassen heeft Jan van Koningsveld een artikel geschreven. Dit artikel laat de rol van de offshore vennootschap zien in de witwaspraktijk. En geeft beleidsaanbevelingen over de wijze waarop met dit fenomeen zou moeten worden omgegaan.

Klik hier voor het volledige artikel.

[/vc_column_text]

[/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Misdrijven zoals georganiseerde misdaad, belastingfraude, beleggingsfraude en corruptie leveren veel geld op. Als de crimineel dit geld in de legale economie wil investeren zonder bij de autoriteiten op te vallen, dan dient hij het geld wit te wassen.

Hierbij kan gebruik worden gemaakt van zogenaamde offshore vennootschappen (OSV’s). Witwassen is sinds 2001 in Nederland strafbaar gesteld. We zijn nu veertien jaar verder. Wat is er in die veertien jaar geleerd? Volgens een beknopt rapport van de Algemene Rekenkamer uit 2013 is er nog steeds geen inzicht in de voornaamste witwasrisico’s voor Nederland. Hierdoor is het lastig om gericht beleid te voeren. Een opmerkelijke en harde conclusie, die vreemd genoeg weinig aandacht heeft gekregen (Algemene Rekenkamer 2013).[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Vooral bij meer technisch verfijnde en grotere witwaszaken, vaak in relatie met georganiseerde criminaliteit, zijn OSV’s een serieus witwasrisico (Van Duyne 2014). Ondanks het grote belang van de OSV is een terugkerend probleem dat er onvoldoende basiskennis en aandacht is voor deze bedrijfssector. Vooral de functie van de OSV bij het plegen van zowel  de gronddelicten als het witwassen zelf is nog onderbelicht. Overigens is het oprichten en gebruik maken van OSV’s in beginsel legitiem. Dit artikel laat de rol van de OSV zien in de witwaspraktijk en geeft beleidsaanbevelingen over de wijze waarop met dit fenomeen zou moeten worden omgegaan.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][/vc_column][/vc_row]

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Ja, ik meld me aan voor de OKCNL nieuwsbrief

* indicates required
Kies uw taal voor de nieuwsbrief *

Recent posts