Offshore Leaks data vrijgegeven

TaxHavens

De International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) heeft zaterdag een interactieve database opengesteld die inzicht geeft in de administratie van twee grote trustkantoren Commonwealth Trust Limited en PortCullis Trustnet (BVI).

Uiteraard zijn wij, net als u, zeer geïnteresseerd in de inhoud van deze data. Een eerste korte analyse levert interessante hits op.

84 Nederlandse adressen in database Offshore Leaks

De International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) heeft zaterdag een interactieve database opengesteld die inzicht geeft in de administratie van twee grote trustkantoren Commonwealth Trust Limited en PortCullis Trustnet (BVI). De data is in de laatste 30 jaar opgebouwd en loopt tot 2011. De gegevens zijn een afgeleide van 2,5 miljoen gelekte bestanden en toont grafische visualisaties van offshore-entiteiten en de netwerken om hen heen met, zo mogelijk, het bedrijf, aandeelhouders en de (werkelijke) eigenaren.

In totaal gaat het om meer dan 100.000 offshore-entiteiten, trusts en fondsen in offshore locaties zoals Britse Maagdeneilanden, Kaaimaneilanden en Singapore. Privé-gevoelige informatie zoals paspoortgegevens, mailadressen en bankrekeningen zijn achtergehouden. Gegevens van China, Hong Kong, Taiwan en Denemarken zijn tijdelijk verwijderd en worden momenteel nog nader onderzocht door ICIJ.

Uiteraard zijn wij, net als u, zeer geïnteresseerd in de inhoud van deze data. Een eerste korte analyse levert interessante hits op. Als je zoekt op ‘Netherlands’ levert dit 41 offshore entiteiten en 84 adressen op. Er komen drie ‘Officers & Master cliënten’ uit te weten: Nova Trust NV Curaçao, Netherlands Antilles Corporation Company NV en Warburg Pincus Netherlands International Partners I C.V. Ook de trefwoorden ‘Holland’ en ‘Antilles’ geeft resultaten en in Barendrecht staan 67 offshore-entiteiten geregistreerd. Onderstaand een overzicht van een aantal zoektermen en het aantal hits.

Een nadere analyse van deze gegevens zal mogelijk inzicht kunnen geven in de hoedanigheid van deze offshore-entiteiten. Vragen die hierbij opkomen zijn: wie schuilt er achter deze entiteiten, Zijn er Nederlandse bedrijven en burgers bij betrokken, wat is de omvang van de geldstromen, welke actoren zijn hierbij betrokken en welke patronen zijn er in te ontdekken? Gaat het hier om legale constructies die keurig zijn opgegeven bij de belastingdienst of is er mogelijk sprake van zwart geld en belastingontduiking?

Alleen de overheid kan een antwoord geven op deze vragen. Dit bestand biedt genoeg mogelijkheden om nader te onderzoeken. Het Offshore Kenniscentrum hoopt van harte dat de overheid deze unieke kans aanpakt om meer zicht te krijgen op de offshore wereld.

Hieronder een voorbeeld van de resultaten van een quickscan:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Ja, ik meld me aan voor de OKCNL nieuwsbrief

* indicates required
Kies uw taal voor de nieuwsbrief *

Recent posts