Informatie over belastingparadijzen belangrijk en bijzonder – Artikel BNR

Virgin+Islands

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]CD’s met informatie over klanten en geldstromen van twee grote internationale trustkantoren, zijn in handen gekomen van een groep onderzoeksjournalisten.

Later wordt dit onderzoek betiteld als ‘offshoreleaks’.
In dit kader worden er diverse vragen voorgelegd aan Jan van Koningsveld.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″]

[vc_text_separator title=”Artikel BNR website” title_align=”separator_align_center”]
[vc_column_text]

Informatie over belastingparadijzen belangrijk en bijzonder

De informatie over off-shoreconstructies in belastingparadijzen die Trouw in handen heeft, is belangrijk en bijzonder, zegt Jan van Koningsveld. Met zijn bedrijf Offshore Kenniscentrum is hij een van de weinigen in Nederland die onderzoek doet naar de schimmige constructies.

Een internationale groep onderzoeksjournalisten heeft miljoenen e-mails en andere documenten weten te achterhalen met informatie over zogeheten offshore-constructies in belastingparadijzen zoals de Maagdeneilanden, waar biljoenen euro’s in omgaan. Van Koningsveld doet promotieonderzoek naar ‘offshoring’.

Wat is het belang van het onderzoek van de journalisten?
Het werpt meer licht op de klanten en geldstromen van de twee trustkantoren Portcullis Trustnet en Commonwealth Trust Limited. Hierdoor kan duidelijk worden of het gaat om legale of illegale constructies, om witwaspraktijken of om corruptie door politici of zakenmensen.

Hoe bijzonder is dit?
Heel bijzonder. Het is vaker gebeurd dat cd’s met informatie over houders van geheime rekeningen in bijvoorbeeld Luxemburg en Zwitserland naar buiten kwamen. Het is echter voor het eerst dat de informatie vanuit trustkantoren komt. Die beheren offshore-vennootschappen in belastingparadijzen, waar iedereen gebruik van maakt die behoefte heeft aan anonimiteit voor zijn geldzaken. Ik noem ze ook wel verhullingsbedrijven.

Verhullen, dat klinkt malafide?
Verhullen hoeft niet altijd te gaan om ‘foute’ zaken. Trustkantoren, zeker in Nederland, verlenen hun diensten vaak aan internationale concerns waarvan je toch niet kan zeggen dat ze zich bezighouden met criminele zaken.

De fiscus wil de informatie graag overhandigd krijgen van Trouw, de Nederlandse krant die meedoet aan het onderzoek. Wat zou ons land met de informatie kunnen?
Als blijkt dat mijnheer Jansen 1 miljoen euro heeft weggesluisd en hij daar geen belasting over heeft betaald, dan kan de fiscus actie ondernemen. We weten alleen nog niet hoe concreet en volledig de data zijn. Worden alleen namen genoemd? Of ook bedragen en tijdsperioden? Daar hangt veel van af. Ook is niet duidelijk hoe de journalisten aan de informatie zijn gekomen. Dit is van belang voor de vraag of de Belastingdienst de gegevens rechtmatig kan gebruiken.

Uit onderzoek van Trouw blijkt dat ING en ABN Amro tientallen vennootschappen hebben geregistreerd in belastingparadijzen. Bent u daarvan geschrokken?
Nee, niet echt. Wat we hier zien is een normale structuur bestaande uit offshore vennootschappen die zijn opgericht en gevestigd in een belastingparadijs en die worden beheerd en bestuurd door trustkantoren. Die houden meestal een bankrekening aan bij een gewone, ‘onshore’ westerse bankinstelling.[/vc_column_text]

[vc_column_text]Bron: BNR Webredactie: www.bnr.nl[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Ja, ik meld me aan voor de OKCNL nieuwsbrief

* indicates required
Kies uw taal voor de nieuwsbrief *

Recent posts